Lähdin keskiviikkona töiden jälkeen Mossen ja isäni kanssa reissuun. Yövyimme Hämeenlinnassa Cumuluksessa. Taas oli hyvä huone ja erityisesti aamiainen on siellä ihana. Hotelli on lähellä taloa, jossa asuin osan lapsuudestani ja siksikin niissä maisemissa on aina mukava oleskella. Merkillinen asia hotellisssa olemisessamme oli se, että yöllä, kun Mossen kanssa käytiin ulkona (vaikka kortisonilääke on lopetettu, Mosse juo paljon ja sen myötä ulkonakin on käytävä usein), se pysähtyi sisään tullessaan poikkeuksetta kaksi huonetta ennen omaamme, eikä millään meinannut jatkaa matkaa. Kuka tai mikä siinä huoneessa sitä kiehtoi?! Vanhempani ovat aiemmin yöpyneet siinä Mossen kanssa, mutta siitä on jo aikaa!

Torstaiaamuna jatkoimme matkaa Vantaan Myyrmäkeen eläinsairaala Aistiin tutkimuksiin neurologi Sigitas Cizinauskaksen luokse.

Yleiskliinisessä tutkimuksessa ei todettu poikkeavaa. Ortopedisessa tutkimuksessa todettiin se, että Mosse ontuu oikeaa etujalkaa selvästi ja siinä jalassa on yleistynyt lihaskato. Oikean kainalon palpaatiossa oli lievä kipureaktio. Vasemman etujalan ranne oli turvoksissa ja kyynäressä oli bursiittimuutos sekä pehmytkudosturvotus. Takajalat olivat normaalit. Neurologisessa tutkimuksessa todettiin hieman hidastunut asentotuntoreaktio oikeassa takajalassa sekä hieman hidastuneet koukistusrefleksit etujaloissa. Neurologinen tutkimus oli muuten normaali.

Tässä vaiheessa päätettiin jatkaa tutkimusta verikokeilla ja röntgenkuvilla, koska Seinäjoella otettuihin kuviin haluttiin täydennystä. Luulen, että he ovat silloin toukokuussa muistaneet lähettää minulle vain osan kuvista. Muuten on vaikea selittää esim. sitä, että oikeaa kyynärniveltä ei näy kuvissa, eikä ole kuvattu molempia jalkoja.

Verikokeiden tulos: Afos ja Alat hieman koholla, anemia (hematokriitti 28%), leukopenia, neutropenia, trombosytopenia. Verisivelyssä todettiin vaaleita punasoluja, ei nuoria muotoja eli ei-regeneratiivinen krooninen anemia. Verihiutaleita 1-2/nk. Eosinofiilejä normaalia enemmän. SNAP-testi (Borrelia, Anaplasma, Dirofilaria, Ehrichia) negatiivinen. Toksoplasma- ja Neospora-vastaukset tulossa.

Mossella on ollut kortisonilääkityksestä johtuvaa melenaa, mutta jos anemia johtuisi siitä, nuoria punasolumuotoja olisi pitänyt näkyä paljon. Toisaalta elimistö voi olla vielä "lamassa" kortisonilääkkeestä ja tilanne saattaa korjautua parissa viikossa. Koska tästä ei ole varmuutta, niin tällä hetkellä oletetaan, että anemia saattaa johtua jostain infektiosta.

Mosselta otettiin myös röntgenkuvia. Natiivikuvissa rintakehässä ja vatsaontelossa ei huomattu poikkeavaa. Etujaloissa vasemmalla oli pehmytkudosturvotusta ranteen ja kyynärnivelen alueella. Oikea etujalka oli normaali. Sieltä ei siis vieläkään löytynyt rtg-kuvissa poikkeavuutta.

Tässä vaiheessa tapasimme taas lääkärin, joka kertoi yllä mainituista löydöksistä. Hän oli myös konsultoinut sisätautilääkäriä Mossen verikoevastausten takia. Koska veriarvot eivät olleet ok, Mosselle päätettiin aloittaa antibioottilääkitys. Veriarvoissa voi olla poikkeamaa Mossella olleen kortisonikuurin takia, mutta se ei selitä kaikkia muutoksia. Mossen takapää oli keskiviikkona pitkän automatkan jälkeen kuin keitettyä makaronia, mutta muuten sen tilanne on parantunut kortisonilääkkeen lopettamisen jälkeen. Mossen läähättäminen ja laihtuminen saattavat liittyä kilpparilääkitykseen, vaikka oireet ovatkin siinä tapauksessa ilmenneet viiveellä. Enemmän laihtumiseen lienee vaikuttanut ruoan vähentäminen ennen kesää. Tosin Mosse on yhä laihtunut, vaikka ruoan määrää on vähän nostettu. Jatkossa sitä nostetaan yhä ja seurataan sen vaikutuksia. Koska rtg-kuvissa ei ollut poikkeavuutta oikeassa jalassa, päätettiin tutkia, jos ontumaoireilu kuitenkin tulisi esim. hermopinteestä niskan alueella.

Niskan magneettikuvauksen tulos: Normaalit nikamat ja välilevyt, normaali selkäydin ja hermojuuret, ei korostumista varjoaineella.

Erotusdiagnooseiksi annettiin tulehdus (baktereri tai muu infektio) tai kasvain.

Mosselle aloitettiin tänään Clindamycin 300 mg kaksi tablettia kahdesti päivässä neljän viikon ajan ja kolmen viikon kuluttua otetaan uudet verinäytteet.

Yhteenvedon loppuun Sigitas Cizinauskas on kirjoittanut ”Pikaista paranemista Mosselle!” Tätä mekin toivomme Mossellemme!

Vietettyämme klinikalla 7 ½ tuntia lähdimme vesisateessa ja myrskyssä ajamaan kohti Kokkolaa. Matka sujui hyvin ja olimme perillä yöllä puoli yhden jälkeen. Nyt seurataan, miten Mosse reagoi lääkitykseen. Toivottavasti siitä on apua. Mossen kaikki vaivat saattavat liittyä jollain tapaa yhteen, mutta voi myös olla kyse esimerkiksi kahdesta tai kolmesta syystä, jotka aiheuttavat näitä eri vaivoja. Lääkäri totesikin, että Mosse oli päivän vaikein potilas ja jäi vieläkin mysteeriksi.

Talletan tähän vielä pari hauskaa kommenttia: Kun Mosselle tehtiin sitä tassun kääntämiskoetta, se käänsi viiveellä oikean takatassun. Kolmannella kerralla tassu jo kääntyi. Lääkäri totesi hyväntahtoisesti, että nyt Mosse alkaa oppia tämän. Hän sanoi, että leonbergit ovat kuin lepposia nallekarhuja, joilla ei ole mihinkään kiire. Että tassukin kyllä kääntyy, mutta ei sen kanssa viitsi pitää turhaa kiirettä. Lääkäri ei olisi tietysti laskenut leikkiä, jos Mossella olisi ollut huono tilanne, mutta nyt esim. polyneuropatia epäily suljettiin hyvin nopeasti pois. Toki aina on mahdollista, että se kehittyy tms, mutta se ei ole nyt mitenkään työnimenä Mossen oireilulle. Toinen hauska kommentti liittyi siihen, kun sovittiin Mossen niskan magneettikuvasta. Mosse on kuulemma sellainen iso poika, että kuvaus tehdään, jos Mossen pää saadaan mahtumaan laitteeseen. Hyvin tutkimus kuitenkin onnistui.

Kiitos kommenteista, joita olette kirjoitelleet!