Kävin eilen Tampereella silmäkontrollissa Nanan kanssa. Äiti oli mukana. Matka tuntui pitkältä, kun ajoimme pimeässä ja kovassa vesisateessa 80 km/h nopeudella. Nämä talvinopeudet tuntuvat hassuilta, kun vettä tulee ja tie ei ole liukas. Kotimatkalla väsyneenä ja pilkkopimeässä nopeusrajoitus tuntui kuitenkin ihan turvalliselta. ;) Nanan leikattu silmä on kehittänyt jotain kidemuodostelmaa linssiin ja sillä näkee enää vain pienestä raosta läpi. Nyt pitää ratkaista, leikataanko toinen silmä, jossa on totaalikaihi eli se on ihan sokea. Iso juttu, koska nukutus on aina riski ja vanhalla koiralla tietysti vielä isompi riski. Nanasta huomaa selvästi, että se ei juurikaan enää näe hämärässä ja pimeässä. Silloin se kulkee takanani ihan kiinni minussa, eikä esim. metsään mennessä oikein rentoudu tekemään tarpeitaan. Valoisella se on myös paljon iloisempi ja reippaampi. Edellinen leikkaustulos kesti reilut 2 vuotta ja antoi Nanalle iloiset askeleet takaisin. Niinpä mietin, jos tämäkin leikkaus toisi laatua sen loppuelämään. Tiedän, että olen varmasti leoväen ja muunkin koirakansan mielestä outo, jos edes harkitsen leikkauttamista, kun ikää jo on, mutta siltikin koitan miettiä tätä ihan Nanan kannalta. Tämä leikkaus tehtäisiin ilmeisesti ilman keinolinssiä, koska se on näitä ongelmia Nanalle tuonut. Nanalla oli viimeksi ongelmia ennen nukutusta, kun sen lämpö nousi niin kovasti. Leikkauksen aikana ei ollut ongelmia. Leikkaus itsessään ei olekaan ongelma, vaan se nukutus!

Eilen Nanaa tutkittiin rötgenillä ja ultralla, eikä sisäelimistä ainakaan nyt löytynyt kasvaimia. Maksa oli vähän laajentunut, mutta siitäkään ei ultralla löytynyt mitään muuta. Mahalaukun seinämissä näkyi kalkkeutumaa, mutta se on tämän ikäiselle jo ok. Jos olisi löytynyt jotain isoa ja vakavaa, niin en edes miettisi leikkausta. Keuhkot olivat hyvässä kunnossa, eivät kuulemma olleet vanhan koiran keuhkojen näköiset. Tänään sain kysyä verikokeiden tulokset. Maksa-arvoista afos oli kohonnut, mutta kaikki muut veriarvot olivat hyvät. Parin viikon päästä kontrolloidaan maksa-arvot. Katsotaan vähän, mihin suuntaan afos on menossa. Samalla ilmeisesti tehdään sydänultra. Jos kaikki on kunnossa, joudun tekemään tosi ison ratkaisun, leikatako vai ei... En yritä luoda Nanalle ikuista nuoruutta, hyväksyn sen, että se vanhenee. Siihen sillä on täysi oikeus! En vain haluaisi, että se alkaa rajoittaa elämäänsä sen vuoksi, että se ei näe, jos asia on mahdollista korjata leikkauksella. 

Mosse kävi eilen Kälviällä isäni kanssa saamassa rokotukset. Samalla katsottiin sen korvat ja hampaat, kuunneltiin sydän ja keuhkot. Kaikki oli hyvin! :)