Ilma on muuttunut ja sitä myöten mm. auton renkaat on päivitetty talvikelejä varten. Mosse oli ihan iloinen ensilumesta. Ja joka vuosi toistuu sama asia... se on ainoana meidän perheestämme iloinen ensilumesta. Onhan lumi ihan mukavaa sitten myöhemmin, mutta räntä ja loska ovat niin tympeitä.

002-normal.jpg

Perjantaina juuri ennen syyslomaa sain puhelun Silvialta Aistista. Hän kysyi, mitä Mosselle kuuluu. Melko uskomatonta, että hän muisti Mossea, vaikka hän oli lomalla, kun soitin kuukausi sitten! Kerroin Mossen kuulumiset ja Silvia ehdotti arthroskopiaa, koska ontuminen ei ole kokonaan poissa, ja Rimadyliä (100mg tabletteja) joudutaan antamaan vieläkin 1½- 2 tbl päivässä. Koska isäni oli heti samaa mieltä, tilasin Mosselle oikean kyynärnivelen tähystyksen 15.10. tiistaiksi. Maanantaina lähdin Mossen kanssa autolla Hämeenlinnnaan, jossa olimme yötä. Saimme ajella kauniissa ilmassa ja nauttia yhdessäolosta. Vanhempani olivat jo valmiiksi Hämeenlinnassa.

004-normal.jpg

Vähän minua jännitti, koska nukutuksessa oli viimeksi sydänkomplikaatio. Tämän vuoksi Mossea rasitettiin (siis tutkittiin) mahdollisimman vähän ennen rauhoittamista. Silvia katsoi Senäjoella otetut rtg-kuvat ja keskustelimme hoitomahdollisuuksista. Selkeäksi syyksi arveltiin nivelrikkoa. Koska varislisäkkeessä oli aiemmin murtuma, sekin välkkyi mielessämme. Arvostan sitä, että lääkärillä on aikaa paneutua koiran tilanteeseen ja keskustella omistajien kanssa kiireettömästi. Nämä ovat isoja päätöksiä! Mosse liikuskeili vastaanottohuoneessa leppoisasti ja kävi istumassa Niina-hoitajan sylissä, kun hän oli maassa polvillaan. Vanhempani menivät Ikeaan odotusajaksi, mutta minä en, tapani mukaan, halunnut mennä minnekään, vaan lueskelin odotustilassa. Siinä odottaessani sain kuulla monen koiran ja koiranomistajan tarinan.

Mosse selvisi nukutuksesta ihan ilman kompikaatioita, kiitos Jumalalle!! Syöpää tai irtopalaa ei löytynyt. Valitettavasti kuitenkin löytyi vakava nivelrikko, jonka Silvia näytti meille toimenpiteessä taltioiduista videoklipeistä. Mosselle tehtiin osittainen varislisäkkeen poisto, jolla on tarkoitus vähentää luu-luuta vasten hankaamista ja tätä kautta vähentää kipua. Tämä on tehokas puolella potilaista. Lisäksi Mosse tulee syömään Rimadyliä tarpeen mukaan. Jatkohoidoksi sovimme kolmesti tehtävän ACP-hoidon.

"Mikä on Autologous Conditioned Plasma (ACP)? ACP-hoitomuoto liittyy trombosyyttien ja kasvutekijöiden konsentraatioon plasmassa, joka on saatu potilaan omasta pienestä verimäärästä. Kasvutekijöiden lisääntynyt määrä edistää solujen paranemista vaurioalueella ja nopeuttaa paranemisprosessia. Sitä kutsutaan usein myös PRP-hoidoksi ( platelet rich plasma), jota käytetään vammojen hoidossa.

Miten ACP-prosessi toimii? Potilaalta otetaan kädestä pieni määrä laskimoverta erityisen ohutneulaisella ruiskulla. Sen jälkeen veri sentrifugoidaan, jolloin saadaan erotettua veren trombosyytit ja muut hyödylliset kasvutekijät. Kasvutekijöitä sisältävää plasmaa ruiskutetaan hoidettavalle alueelle. Koko toimenpide kestää tavallisesti noin 20 minuuttia."

(lähde: http://www.ortopeediaarstid.ee/fi/vereplasma-ravi-acp)

Koska tässä hoidossa käytetään Mossen omasta verestä tehtyä valmistetta, siinä on harvoin sivuvaikutuksia. Äiti, papa ja Mosse lähtivät tänään lauantaina Hämeenlinnaan ja ensimmäinen hoitokerta on maanantaina Aistissa.

009-normal.jpg

Mosse on kipeämpi nyt toimenpiteen jälkeen kuin ennen toimenpidettä, mutta tämä on ohimenevä kausi. Se saa Rimadylin aamuin illoin. Nyt aluksi se liikkuu kanssamme hihnassa n. 6 kertaa päivässä 5 minuuttia kerrallaan. Kun vein Mossea pisulenkille, yksi vanhempi täti pysähtyi ja sanoi: "Tuohan on kuin leijona. Voisin nyt kirjoittaa lehteen, että näin naisen taluttavan leijonaa Kokkolassa."

Mossea olisi voitu auttaa tehokkaasti implantilla, mutta siitä toipuminen olisi vienyt puoli vuotta sen elämästä. Siihen Mosse on jo liian vanha. Tästä olimme kaikki samaa mieltä. Hotellissa Mosselle laitettiin auton takatilassa pitämäämme kuramattoa, jotta se ei liukastelisi. Pärjäsimme hyvin. Mosse tykkäsi nukkua huoneemme (Mosse ja minä) suihkutilassa, koska laminaattilattia oli sille todella liukas ja pahensi ontumista. Niinpä minä sitten peseydyin molempina päivinä lavuaarissa. ;)

001-normal.jpg

Mossen mielestä tänään oli tärkeintä seurata, että se varmasti pääsee mukaan, kun vanhempani lähtevät reissuun. Siinä ei ruoka juuri houkuttanut ja Mosse koittikin peitellä ruokakipon lumella! Kyynäre näyttää hieman pahalta, koska raakkauksen takia näkyy tuo kovalla alustalla makaamisesta tullut rupi. Nyt meillä on kotona monessa paikkaa kuramattoa (tosin ruskeameleerattuna, koska se oli oikein kiva väri), jottei Mosse liukastele.

008-normal.jpg

Syysloman viimeinen päivä on huomenna. Saapa nähdä, miten minun jatkoni käy, koska olen ilman ääntä. Jotain pystyn kuiskimaan, mutta eihän se ole hyväksi.

Mukavaa lokakuun loppua kaikille teille, jotka käytte täällä lukemassa kuulumisiamme. Kiitos teille, jotka jätätte kommentteja! Niitä on kiva lukea. :)

014-normal.jpg