Nana, rakkaimpani, on tänään 10 ½-vuotias.

Tänään oli Nanan vuoro käydä Seinäjoen eläinklinikalla. Nana on oksennellut iltaisin nyt viikon verran. Sen maha mulisee ja se pörppäilee. Sille on annettu helmikuulta alkaen erilaisia lääkkeitä närästykseen, mutta mikään ei vaikuta sopivan sille. Oireet ovat pahentuneet viime päivinä ja tiistaina se oksensi kuudesti illan ja yön aikana. Oksennus saattaa olla ruokaa, mutta joskus se on vain suuri määrä limaa. Antepsinin annon jälkeen se oksentaa sen. Välillä se tulee niin, että Nana köhäisee makuullaan ja samassa sen pää on limalammikossa. Päivisin Nana ei ole oksennellut,  vaikka mulinaa onkin ollut. Eilen Nana sai syödä vain velli/puuroruokia, joita se ei kyllä oikeastaan syönyt. Eihän se ole sellaiseen ruokaan tottunut. Sitä paitsi se oksensi sen, mitä sai syötyä. Tänään se ei saanut juoda edes vettä, jotta sen maha olisi ihan tyhjä. Menin Nanan kanssa Seinäjoelle kahdestaan Pandalla.

Miia-lääkäri palpoi ensin Nanan huolellisesti ja kuunteli sekä sydämen että keuhkot. Ne olivat normaalit. Sitten Nana rauhoitettiin ja samalla otettiin verikoe (mm. maksa, munuaiset, haima). Nanalta röntgenkuvattiin rinta- ja vatsaontelo. Löydökset olivat normaalit. Miia haki minut katsomaan kuvia. Hän kävi samalla labravastaukset kanssani läpi. Koska näissä missään ei löytynyt selitystä Nanan oksentelulle, Nanalle tehtiin mahalukun ja ruokatorven tähystys. Näitä varten oma lääkärimme Nanan Seinäjoelle lähettikin. Lopuksi tehtiin vielä vatsaontelon ultraäänitutkimus, joka oli normaali, ja poistettiin Nanan hammaskivi, jota oli vain vähän. Ennen lähtöämme Nana sai 500 ml nestettä nahan alle, koska se oli paastonnut pitkään. Sen paino oli tippunut parissa päivässä 47 kilosta 45,5 kiloon.

Tähystyksessä näkyi mahalaukussa haavauma. Koepalaa tästä ei saatu toistuvista yrityksistä huolimatta. Muutos voi olla pelkkä mahahaava tai se voi olla kasvainmuutos. Nyt Nanalla on viikon ajan hoitona aamuisin niskanahan alle pistettävä antibiootti Synulox 5ml ja pahoinvoinnin estolääke Cerenia 5ml (neljä päivää). Koska happosalpaajaa ei ole pistosmuodossa, Nanalle annetaan 2 tuntia pistosten jälkeen enterokapseli Gastrostad stada 40 mg (omepratzol). Jospa se näin pysyisi sisällä. Ruokintaa ei muuteta. Jos oksenteluoireet katoavat viikossa, lääkitystä voidaan jatkaa suun kautta. Jos oireet eivät pysy kurissa pistoslääkityksellä, se antaa viitteitä siitä, että kyse on vakavammasta asiasta eli kasvaimesta. Soittelen ensi viikolla Miialle ja juttelemme tilanteesta.

Sanat eivät riitä kertomaan, miltä minusta tuntuu.  Toivottavasti lääkitys auttaa!!