Lähdin papan ja Mossen kanssa maanantaina Hämeenlinnaan ja sieltä tänään aamulla aikaisin Aistiin Vantaalle. Nyt olemme takaisin kotona ja Mosse on huollettu yökuntoon. Kello on jo paljon, mutta haluan kirjoittaa lääkärikäynnistä jo tänään siltä varalta, että joku piipahtaa huomenna katsomaan tuloksia.

Kopioin taas suoraan Silvian kirjoittamasta tekstistä, tosin sen on joku hoitajista Aistissa suomentanut. On mukavaa, että vaikka asiat hoidetaan ihan sujuvasti englanniksi, niin kotiin saa suomenkieliset ohjeet. Aamulla kanssamme tapaamisessa oli mukana Sigitas ja mahdollisen käännöstarpeen vuoksi päivällä yksi hoitaja. Eli vaikka ei osaisi englantia, voi tuonne viedä koiransa tai muun lemmikin hoitoon hyvällä mielellä. Aamulla käytiin läpi päivän ohjelmaa ja tähystystä, Mosse sai rauhoituspiikin ja olimme sen kanssa, kunnes se nukahti. Sigitaksella on kiva tapa sammuttaa valot huoneesta, kun koira on saanut pistoksen. Sitten saamme olla siellä hämärässä sen kanssa, kunnes se on ihan nukkumassa ja sitten vasta se viedään toimenpiteisiin.

"Eturaajojen skintigrafiassa viikko sitten näkyi oikeassa kyynärnivelessä lisääntynyt aktiviteetti ja myös vasemmassa etujalan ranteessa lisääntynyt reaktio.

Oikean kyynärnivelen tähystys: Kyynärluun mediaalisella puolella olevan ulokkeen (medial coronoid process) rustossa havaittiin murtumalinja. Luotauksen jälkeen pieni pala irtosi. Em. uloke on nyt osittain poistettu murtumalinjaan saakka estämään täydellistä murtumista, siirtymistä ja lisävahinkoa. Muu osa nivelestä näytti hyvältä, paitsi pieni osa kyynärluun telan (trochlea ulnaris) rustosta näytti epänormaalilta. Näiden poikkeavuuksien kliinistä merkitystä ei tiedetä. Olkaluussa, joka oli vasten kyynärluun mediaalisen puolen uloketta, rusto oli hieman fibriloitunut, mutta ei kulunut. Nivel huuhdeltiin suurella määrällä nesteitä. Iho suljettiin normaalisti."

Lisäksi on vielä paljon hoito-ohjeita, mutta niistä kirjoitan huomenna lisää. Kipulääkityksenä menee Rimadyl 100 mg aamuin illoin, tarvittaessa nyt aluksi 150 mg+ 100 mg muutaman päivän ajan ja kahden viikon kuluttua 50mg+ 50mg. Näitä ohjeita on mahdollisuus muokata Mossen voinnin mukaan. Lisäksi voidaan tarvittaessa antaa Tramal 100mg aamuin illoin.

Mossen kyynärluun mediaalipuolen ulokkeen pää on siis poistettu. Tämä on se, mitä voitiin kirurgisesti tehdä. Nyt odotetaan, että Mosse alkaa kasvattaa uutta luuta ja uutta rustoa siihen päälle. Uusi rusto ei ole yhtä vahvaa kuin synnynnäinen rusto, mutta se kuitenkin kelpaa. Liikuttamisohjeet yms. kirjoitan tosiaan toisella kertaa.

Mosse oli tosi kipeä autosta tullessaan (nivelkapseli oli ollut tosi tiivis, sitä piti venyttää ja se lisää nyt alussa kipua) ja vain vaivoin sain sen ottamaan Rimadylin. Kun lääke alkoi vaikuttaa, Mosse muuttui omaksi itsekseen ja saimme sen juomaan kaali- ja maksalaatikoilla maustettua vettä ihan mukavasti. Samalla se myös vähän söi. Lattioille tuotiin mattoja, jotta Mossen ei tarvitse liukastella. Yöksi Mosse sai kauluksen kaulaansa. Onneksi se nukkuu se päässään ihan rauhallisesti.

Oma olo on vähän typertynyt. Mossea on tutkittu n. 11 kuukauden ajan, lähes loppuun asti tuloksetta. Nyt murtuma-alue on poistettu ja paraneminen voi alkaa! Tie parantumiseen on vielä pitkä, mutta nyt se on aloitettu! Kovasti on kiitollinen mieli siksi, että Aistissa oltiin halukkaita tutkimaan ja etsimään ontumisen syytä. Ja vaikka se olikin vaikea työ, sitä ei jätetty kesken. Lopputuloksesta ei toki voida vielä tietää, mutta se onkin sitten toinen asia.