Tiistaina, Lucian päivänä, Mosse, isäni ja minä lähdimme taas Hämeenlinnan Cumulukseen yöksi ja sieltä aamulla eläinsairaala Aistiin Vantaalle. Mosselle on tullut suloiset hotellirutiinit. Yöt se nukkuu hyvin. Aamupisulenkin jälkeen Mosse menee aina minun sänkyyni, se ei tee sitä koskaan illalla. Kun menen suihkuun, se tulee makaamaan kylppäriin tason alle.

Mossen leikkauksesta on nyt kolme viikkoa. Olimme eilen Aistissa Mossen kanssa kontrollissa klo 10. Silvia oli erittäin tyytyväinen Mossen edistymiseen! Mosse pääsi myös ravaamaan pienen matkan, mukavaa vaihtelua kolmen viikon hitaaseen kävelemiseen. Sigitaskin näki Mossen ja iloitsi. Onhan tällaisen mysteeriontumisen selviäminen iso asia. Kun tutkitaan ja mietitään, mistä apu voitaisiin saada, on myös iso jännitys leikkauksen jälkeen: Onko löytynyt oikea syy, onko leikkauksesta saatu apu?! Mossen kohdalla apu on tullut. Jatkotoipuminen on luonnollisesti aina auki, tulevaisuudesta ei voi tietää. Nyt olemme superkiitollisia ja iloisia!!

Silvian tekstiä: "Mosse kävelee oikein hyvin, ei näkyvää ontumista hitaassa kävelyssä, lievää ontumista ravissa.

Ortopedinen tutkimus: Oikean kyynärän nivelkapselissa lievää reaktiota lateraalisesti, liikerata on normaali, ei kipua, ei turvotusta nivelen ympärillä.

Verinäytetutkimukset: Hematologia, kaikki viitearvojen sisällä. T4, tulossa."

Verinäytteet otettiin meidän toivomuksestamme. Halusimme, että tietyt asiat kontrolloidaan. Mosse luonnollisesti aristi Silvian kohtaamista, mutta odotustilassa se oli valpas ja kovasti "hereillä". Muutos entiseen oli suuri.

Kipulääkitystä jatketaan Rimadylillä, koska Previcox loppuu ja Rimadyl on mielestäni mukavampi antaa. Mosse saa vielä viiden päivän ajan Rimadyl 100 mg puoli tablettia aamuin illoin ja sen jälkeen puoli tablettia päivässä viikon ajan. Sitten lääkitys lopetetaan.

Mossen korva oli ok ja tassu ei ollut enää tulehtunut. Antibioottikuuri on nyt lopetettu. Lääkeshampoolla pesemme tassua vielä muutaman päivän ajan.

Klo 10.30 oli fysioterapian aika. Petra hieman hieroi Mossea ja kokeili paikkoja. Mosse ei ollut yhtään halukas makaamaan kyljellään. Se vain kävi makaamassa saadakseen namit ja sitten se nousi heti ylös. Kaipa se on kokenut niin paljon kipua erilaisissa palpaatiotutkimuksissa, että se ei ole kovinkaan innostunut uusista jutuista. Lopulta se vähän rentoutui makoilemaan. Petran mukaan Mosse on hyvässä kunnossa, mutta hieronta ja rangan manipulaatio tekisi hyvää. Koska nämä eivät ole välttämättömiä, emme ehkä vie Mossea fysioterapiaan Ouluun vieraan henkilön luokse, vaan koitamme saada Mossen tutulle hierojalle, jossa se ehkä kokisi olonsa rennoksi ja turvalliseksi. Lopuksi Mosse pääsi vesijuoksualtaaseen kävelemään. Siitä se tykkäsi. Se käveli hienosti ramppia myöten altaaseen ja odotti rauhassa, kun lattia laski alas ja vesi alkoi tulvia altaaseen. Tässä sille ei selvästikään tullut epämiellyttävä olo. Se käveli kolme minuuttia 2,8 km/h nopeudella pieniä namuja nauttien. Olen varannut Mosselle vesiterapia-ajat Kannukseen tälle perjantaille ja kahdesti ensi viikolle. Sitten tulee valitettavasti 2 viikon tauko, koska siellä ollaan joululomalla, mutta sitten taas jatketaan. Pieni ongelma on se, että Mosse ei saisi hypätä itse pois autosta, eikä se toisaalta ole innokas siihen, että se nostetaan autosta. Se on kuitenkin paras vaihtoehto ja kyllä Mosse tottuu kaikkeen, kun se saa rauhassa totutella.

Jatko-ohjeeksi saimme seuraavaa:

1. Oireeton liikunta n. 10 minuuttia 5-6 kertaa päivässä. Viikon päästä, jos edelleen oireeton, aletaan lisäämään 1 min/ lenkki/ joka toinen päivä, kunnes ollaan 20 min:ssa (3-4 kertaa/ pvä).

2. Painonsiirto: Koira seisoo tukevalla alustalla. Houkuttele koiraa kurkottamaan namin perässä ylös ja sivuille. Paino siirtyy silloin enemmän takaosalle. Jos oikea jalka leikattu, anna nami ylhäältä ja vasemmelle ja päinvastoin. Tee 5 toistoa 2-3 kertaa päivässä. Jos teet harvemmin, tee useampi toisto.

3. Painonsiirto: Koira seisoo tukevalla alustalla. Työnnä koiraa kyljestä sivulle niin, että koira jännittää kättäsi vasten. Pidä jännitys 3 sek, päästä rennoksi. Tee 5 toistoa molemmilta puolilta 2-3 kertaa päivässä. Jos teet harvemmin, tee useampi toisto.

4. Painonsiirto: Koira seisoo tukevalla alustalla. Työnnä koiraa rinnasta taakse päin, jolloin koira jännittää kättäsi vasten. Pidä jännitys 3 sek, päästä rennoksi. Tee 5 toistoa molemmilta puolilta 2-3 kertaa päivässä. Jos teet harvemmin, tee useampi toisto.

5. Painonsiirto: Koira seisoo tukevalla alustalla. Nosta toinen takajalka hieman irti alustasta, laske alas. Tee vuorotellen nostoja etujaloille. 3-5 toistoa/ takajalka 2-3 kertaa päivässä. Jos teet harvemmin, tee useampi toisto.

6. Laajaa kahdeksikkoa tasaisella rauhallisella kävelyllä arkiliikunnan yhteydessä.

7. Vesiterapiaa jatketaan. Vauhti: 2,8. Syvyys:  Olkaniveleen tai vähän syvemmälle. Aika: 1. kerta 4 minuuttia, jonka jälkeen lisätään 1- 1,5 min/ kerta, kunnes ollaan 12 minuutissa. Tätä ylläpidetään seuraavaan fysiokertaan asti.

8. Passiiviset liikkeet: Ojennus-koukistus. Pyöritykset. 10 kertaa/ liike.

Seuraava kontrolli Aistissa on tammikuun puolessa välissä.