Nanan masuvaivojen syy on selvinnyt. Lauantaina isäni oli koiravahtina, kun kävin äidin kanssa Pietarsaaressa. Hän oli sillä aikaa miettinyt Nanan vaivoja ja ajatellut, että ne vaikuttavat olevan haimaperäisiä. Soitin maanantaina eläinlääkärille ja tilasin ajan verikokeisiin. Tiistaina Nanalta otettiin verikoe ja samalla punnitsin sen. Se painaa nyt vain 46,5 kg. Tiesin, että verikokeen tulos saattaa tulla jo keskiviikkona. Pitkin iltaa katsoin sähkäpostia ja klo 23.30 siellä olikin maili, jonka lääkärimme oli lähettänyt klo 23.15! Melkoiset työajat! S-TLI (Trypsin-Like Immunoreactivity) ja amylaasiarvot olivat yli ylärajojen. Lääkäri kirjoitti, että haiman vajaatoiminta ei ole, mutta tulokset viittaavat vahvasti pankreatiittiin. Aloin heti etsiä netistä tietoa tästä. Aamulla soitin lääkärille jatkotutkimuksista. Hän odotti parhaillaan, että kello tulisi 9, jotta hän voisi soittaa laboratorioon. Siellä oli vielä tallessa Nanan seerumia. Siitä tehtiin c-PLI (canine pancreatic spesific lipase) pikatesti. Lääkäri välitti vastauksen minulle illalla ja se oli postiivinen. Nanan diagnoosina on siis krooninen haimatulehdus.

Hoidoksi ei tarvita antibiootteja, vaan ruokavaliohoitoa. Jo epäilyn tultua tietooni silloin yöllä, pakkasin kotona pois kaikki possunkorvat ja siansaparot. Ne ovat Nanan suurta herkkua, mutta nyt ne ovat kiellettyjen listalla. Myös Nanan kuivamuona meni vaihtoon. Ruoassa saa olla rasvaa korkeintaan 10%. Se on Nanalle vähän. Kun Nana täytti 8 vuotta, aloitin sille senioriruoan antamisen. Jouduin vaihtamaan toiseen ruokaan, koska Nana laihtui sillä vähässä ajassa todella paljon. Saapa nähdä, miten meille nyt käy. Ostin sille tänään Profinen lammas&peruna -ruokaa, jossa on proteiinia 25% ja rasvaa 9%. Monesta olemme Nanan kanssa yhdessä selvinneet ja toivon todella, että selviämme tästäkin. Lääkärikäynnillä tuli puheeksi mm. se Nanan nenäjuttu. Lääkäri oli oikein hämmästynyt, kun nenä on parantunut, eikä oireile mitenkään, vaikka kuvissa näkyi selkeät muutokset!

Nana ja Mosse riemuitsivat pihassa tässä yhtenä päivänä. Mäkeä ylös ja sitten taas alas. Yllä olevassa kuvassa Nanalla onkin nenänpäässään vähän lunta. Siinä näkyvät myös Nanan harmaantuneet kulmat.

Mossella on kaulusvaihe. Sillä on kyljessä hotspot tai siltä se ainakin vaikuttaa. Leikkasin siitä karvat ja olen laittanut siihen Fucidermiä. Mosse kävi eilen hierojalla. Ontumista on vielä kipulääkityksestä (torstaina se sai toisen Trocoxil-annoksensa) ja hieromisesta huolimatta. Seuraava hieronta-aika on viikon päästä. Siihen asti hoidamme Mossen oikeaa etujalkaa hieromalla sitä ennen ja jälkeen lenkin. Katsotaan, onko sillä mitään vaikutusta. Olemme harkinneet BOT-loimea, mutta ennen sen hankkimista koitetaan saada selville, mistä päin tuo ontuminen tulee. BOT-tuotteitahan on myös jalkoihin.

Hyvää viikonloppua lukijoillemme! Nyt on jo huhtikuu, vaikka lumi onkin vielä maassa.